Program Zeleni grad

Ponuđen je svim općinama a sredstva za realizaciju programa su dobijena iz inostranih fondova

  • Podjela 1% sadnica od ukupnog broja građana Vaše općine svako proljeće i jesen. 50.000 građana 1000 podeljenih sadnica godišnje.

  • Izgradnja drvoreda Zeleni Zid prirodne barijere između industrijskih zona i Vaše općine.

  • Nezavisne automatske stanice za mjerenje kvaliteta zraka u Vašoj općini sa praćenjem rezultata preko mobilne aplikacije u službi građana.

 

Cilj Zelenog razvojnog centra i našeg kontakta sa općinama je podržati Projekt “Posadi svoj  hlad”, kao i program Zeleni grad, uključivanjem u njega, koji se prvenstveno sastoji u distribuciji 1% sadnica građanima svakog proljeća i jeseni i izgradnju Zelenog zida oko industrijskih zona i drugih osjetljivih područja u lokalnoj zajednici. Postavljanje nezavisne automatske mjerne stanice za mjerenje kvaliteta zraka, koja bi trebala biti u službi građana, s podacima o kvalitetu dostupnim putem mobilne aplikacije s rezultatima mjerenja svake minute dio je projekta, koji nije obavezan, ali ga dopunjuju.

Cilj postavljanja stanice je kontrola kvaliteta zraka radi postizanja rezultata sprovedenog programa, u kojem bi općina dobila veliki broj sadnica koje će izrasti u drveće i sprečiti širenje štetnih čestica PM u zrak. Tako bi, na primjer, grad od 50.000 stanovnika nakon 5 godina  podijelio 5.000 sadnica koje bi u gradskom okruženju pokrivale površinu od oko 8 hektara, pored sadnica namijenjenih za izgradnju zelenih zidova koji čine prirodna zaštitna barijera grada od industrijskih zona. Sadnice bijelog jasena koje doniramo su uvozne, certificirane i fitosanitarne, pregledavaju se na granici gdje dobijaju odgovarajući certifikat. Sadnice su visokokvalitetne, visine 100-130 cm, dvogodišnje s visokim procentom uspješnosti sadnje i očekivanim rastom od 8 metara i formiranjem krošnje od 16m2 nakon 5 godina.

 

Obaveza općina i gradova koji sudjeluju u cjelovitom programu je redovno održavanje stanice na godišnjem nivou jer je dobijena projektom sadnicama, a vrijedna je oko 40.000 KM, a dužni smo je održavati u ispravnom stanju radi mjerenja rezultata kvaliteta zraka.

Općina je ta koja ima sve zasluge u realizaciji akcije distribucijom sadnica građanima i prikazom stvarnog stanja kvaliteta vazduha u njihovom mestu. Dobijeni podaci mogu se koristiti za planiranje, akcione planove i specifične aktivnosti za poboljšanje trenutne situacije, koja bi inače ostala nepromijenjena.