Drvo Jasen

Prirodno je rasprostranjen na cijeoloj severnoj polulopti. Raste na dubokim svježim plodnim tlima, kao što su obale rijeka, potoka, ali i svijetle listopadne šume do 1500m nadmorske visine. Sadi se kao ukrasno deblo u vrtovima, parkovima i prevojima, jer je brzorastući kultivar koji se razmnožava vegetacijiski cijepljenjem.

Može narasti do 20 metara, ima tanku koru, svijetlo sive boje koja s godinama postaje ispucala, odlikuje se plitkim, ali razgranatim korijenskim sustavom. Pupoljci su suprotni, sive boje i najveći na vrhu. Listovi su složeni, suprotno raspoređeni i mogu biti dugi od 15 do 30 centimetara. Rastu na dlakavoj peteljci, dugoj oko 1 cm, tamnozelene boje, dok je naličje svjetliji i dlakavi. Cvjetovi crnog jasena su bijeli, pojavljuju se prije listanja, a cvjetovi su hemafroditični, jednodomni i rastu u metličasti cvatovima dugim 8 do 20 cm. Cvjetovi se pojavljuju tijekom Septembra i Oktobra i mogu ostati na drveću do kraja Zime. Razmnožava se sjemenom koje slabo klija, ali budući da dobro podnosi urbane uvjete, često se sadi kao ukrasno drvo.

Jasen potječe iz porodice maslina. Od davnina je poznat po liječenju niza bolesti. Najpoznatija ljekovita djelovanja pepela vezana su uz list i koru. Stara verovanja u Bosni  Hercegovini, sačuvana do danas, govore o velikoj spasonosnoj snazi ​​pepela. Zbog toga se poštuje kao sveto drvo. Vjeruje se da bi Jasen mogao neutralizirati magični učinak i “skinuti čaroliju” jer, kako su ljudi govorili, “vragovi ne smiju biti pod tim drvetom”.

Posebno poštovanje prema jasenu bilo je zamišljeno kao drvo za oženjene. Od jasena se izrađuje namještaj za koji se vjerovalo da usklađuje bračne i porodične odnose.

Prema mnogim vjerovanjima, pepeo je simbol snage, ali u različitim dijelovima svijeta također je stekao različite, često suprotne karakteristike. U skandinavskim zemljama simbol besmrtnosti i veza između tri nivoa kosmosa je jasan; germanski narodi su ga smatrali drvetom svijeta pod čijim se granama širi svemir; u sjevernoj Europi simbol je plodnosti.

Sanjati Jasen znači sigurno ostvarenje želja i planova.