U SKLOPU AKCIJE ‘POSADI SVOJ HLAD’, 285 SADNICA BIJELOG JASENA STIŽE U KONJIC

U Konjic stiže 285 sadnica bijelog jasena na proljeće tekuće godine i to potpuno besplatno, a sve u sklopu akcije Posadi svoj hlad gdje su stanovnici Konjica online glasanjem postigli zadani cilj od minimalno 285 glasova (bilo ih je ukupno 500).

Glasanje je organizovano u sklopu navedene akcije, a sadnice će stići i u Jablanicu dok Mostar, Čapljina, Čitluk i Prozor nisu uspjeli u ispuniti zadani zadatak.

Podjela sadnica odvijat će se tokom proljeća 2021. godine, a kako navode organizatori, tačan datum i mjesto podjele sadnica bit će objavljen naknadno.

Sadnice će se distribuirati na općinskom nivou, na javnim površinama koje odredi lokalna samouprava. Sadnicu mogu preuzeti građani koji su glasali, kao i oni koji nisu dali svoj glas – jer važno je da sadnice budu posađene u Vašoj općini, navode.

Poruka za sve one koji su ovaj put bili manje aktivni, neka učestvuju u sljedećoj akciji i svojoj općini osiguraju sadnice za jesensku sadnju, zaključuje se.

O JASENU

Prirodno je rasprostranjen na cijeloj sjevernoj polulopti. Raste na dubokim svježim plodnim tlima, kao što su obale rijeka, potoka, ali i svijetle listopadne šume do 1500m nadmorske visine. Sadi se kao ukrasno deblo u vrtovima, parkovima i prijevojima, jer je brzorastući kultivar koji se razmnožava vegetacijski cijepljenjem.

Može narasti do 20 metara, ima tanku koru, svijetlo sive boje koja s godinama postaje ispucala, odlikuje se plitkim, ali razgranatim korijenskim sistemom.

Izvor: hayat.ba